Helsinginkatu

/
0 Comments

Tytöllä soi laulu päässä. Pyydä minut aamuteelle. Tyttö makaa pehmeässä sängyssä. Kännykkään on tullut viesti ystävältä, help needed. Paljon huutomerkkejä ja kysymysmerkkejä. Tyttö miettii: hitto hoitais ite hommansa. Sitten hän miettii: nyt jos nousen niin ehdin. Hän vetää vaatteet päälle, repun olalle ja lähtee juoksemaan ratikkaan. Muualla oon ennen kuin huomaatkaan. 

Pysäkillä tyttö kiukuttelee ystävälleen viestillä, vaikka lupaa auttaa. Ratikassa pieni tummaihoinen poika tarttuu reppuunsa tehdäkseen tilaa tytölle.
Vaihto Helsinginkadulla. Se ratikka johon piti vaihtaa on mennyt. Tyttö seisoo ja odottaa.

Viikko sitten samalla pysäkillä oli ollut monta vanhaa ihmistä. Yksi hihitteli laiha tukka heiluen. Toinen sihautti siiderin auki. Hänen rollaattoristaan roikkui pieni vihreä Shrek-pehmolelu. Istuimeen oli liimattu tekstejä. "HIFK IS THE BEST." Laiha punatakkinen nainen rollaattorin kanssa käveli hitaasti rollaattorimiehen luo. Nainen nauroi niin, että tummat hampaat vilkkuivat. Naisen perässä tuli mies, joka komensi. "Äläpä vokottele minun naista." Kavereita kaikki tyyni, tyttö mietti.

Tällä viikolla pysäkki on oudon tyhjä. Tyttö katsoo kauemmas ja huomaa kadulla jonon. Jonossa on vanhuksia, naisia, miehiä hakemassa ruokaa. Peräkkäin seisoo neljä ponihäntätukkaista naista. Tyttö ei näe mihin jono loppuu. Riittääköhän kaikille. Anna vettä kuihtuneelle.

Ratikka tulee. Katu täyttyy askelista. Vanha nainen yrittää ratikasta ulos. Jalat tärisevät holtittomasti. Jumalatkin uskoo minuun vaikka itse aina usko en. Nuori tyttö pitää ovea auki. "Kuskilla on kiire", jupisee joku.

Vaalea tuulitakkinen nainen puhuu puhelimeen: "Täällä ratikan seinällä on ammattikoulun mainos. Jospa hakisit sinne, haku loppuu syyskuun lopussa vissiin." Tyttö miettii omaa äitiään, joka soittaa aina vinkkejä kouluista, töistä, apurahoista ja avustuksista. Tyttö ei aina kuuntele niitä. Nainen lopettaa puhelunsa ja katsoo ulos ikkunasta. Katu täyttyy askelista. Elämä on hakemista.



You may also like

No comments:

Powered by Blogger.